Gustavsberg är skärgårdsstaden som är centralorten för hela Värmdö. Här skrevs det svenska vardagsporslinets historia. Nu är Gustavsberg navet i ett ständigt växande kluster av konst, kultur, design och hantverk. 25 minuter från Slussen. Om du funderar på att flytta från stan till naturen, är Gustavsberg det perfekta valet. På Gustavsberg.nu hittar du mer information.

Gustavsbergs historia är alltså även berättelsen om det svenska porslinet. Porslinsfabriken grundades 1825. Femtio år senare brändes den första servisen i serien ”Blå Blom” och fortsättningen är svensk industri- och designhistoria. Den berättas vid Gustavsbergs Porslinsmuseum, som ligger i hamnområdet.

Nere i hamnen hittar du också konsthall samt outletbutiker som säljer kända varumärken som Gustavsberg, Kosta Boda/Orrefors, Iittala, Villeroy & Boch och Gerbera. Delar av fabriksbyggnaderna är idag ateljéer för omkring 100 konsthantverkare och keramiker. Strax utanför Gustavsberg hittar du också Artipelag – en extraordinär konsthall med konstutställningar, aktiviteter och god mat.

Men Gustavsberg är förstås mycket mer än hamnen. Det är gamla bruksmiljöer, shopping, restaurangliv och massor att se och göra. För aktiva idrottsutövare är utbudet enormt inom såväl lagidrotter som individuella grenar. Cykel- och vandringsturer går i ett kulturlandskap som blir alltmer sällsynt.

Mer information om Gustavsberg och Värmdö hittar du hos visitvarmdo.com