Säkerheten är såklart prio! Därför kommer ett antal båtar, jet skis och kajaker följa alla som simmar. Det är också nära till land under så gott som hela sträckorna.

För att få delta krävs självklart att man kan simma sträckan, men också att man vet att man klarar av att simma i öppet vatten där det kan blåsa och gå lite vågor. Speciellt gäller detta i det längre loppet där en del av sträckan går i Baggensfjärden. Det kortare loppet går i så gott som skyddat vatten hela vägen från start till mål.

Titta gärna på de olika väderprognoserna på sidan Väder och vind för att vara lite förberedd.

Våtdräkt är ett krav för ALLA motionärer, detta för att kunna garantera säkerheten för samtliga deltagare. För de som simmar i tävlingsklass är det SSF's rekommendationer som följs vad det gäller användande av våtdräkt, men även för tävlingsklass rekommenderas våtdräkt. Varje deltagare får sin badmössa i startpaketet och den måste bäras under hela simningen, gärna på resan hem också.

SSFs rekommendationer gällande våtdräkt för tävlingsklass

  • Under 18˚C är våtdräkt obligatorisk
  • Mellan 18˚C och 20˚C rekommenderas våtdräkt
  • Mellan 20˚C och 23˚C är våtdräkt tillåten
  • Över 23˚C är våtdräkt inte tillåten av hälsoskäl

Vattentemperaturen kommer att mätas på ett antal platser utmed banan på morgonen innan tävlingen. En gissning, baserad på historiska mätningar enligt ovan, är att temperaturen i vattnet kommer att ligga på mellan 16˚C och 19˚C.